sock me
Endżel: witam mam problem nie wiem które zaznaczyć

prosze o pomoc
Zad 1 Dane są wielomiany w(x) = 3x
3−6x−3 i Q(x) = −2x
2−3 Wyraz wolny w(x)*Q(x) wynosi:
A. −1 B. 9 C. −3 D. 6
Zad 2 stopien wielomianu u(x)=(−3x+1)
3*(1−x
2) wynosi:
A. 5 B. 6 C. 3 D.2
25 sty 19:00
ogipierogi: podpowiedź:
najlepiej zaznaczyć te prawidłowe
25 sty 19:13
Cusack:
1.
Wyraz wolny w(x)*q(x) jest równy iloczynowi wyrazów wolnych w(x) i q(x)
2.
Stopien wielomianu to po prostu najwyższa potęga przy iksie.
Innymi słowy trzeba pomnożyć dwa iksy z najwyższymi potęgami.
25 sty 19:13
magda1284: zad 1
o stopniu wielomianu wskazuje potęga, która się przy nim znajduje, czyli:
3x3− to stopień 3
−6x−stopień 1 (bo jest x do potęgi 1 tak jakby)
−3 nie ma żadnej potęgi, więc jest WYRAZEM WOLNYM
odp:c
zad2
tutaj sprawa jest bardziej skomplikowana. bo trzeba użyć wzoru skróconego mnożenia:
(a+b)3 = a3 + 3a2 b + 3ab2 + b3
tak więc podstawiamy: (−3x+1)3= −9x3+81x−8
ale to tylko czesc przykładu, bo pominelismy (1−x2)
a tam bylo mnozenie, wiec (−9x3+81x−8)*(1−x2)= −9x3−9x5+81x−81x2+8−8x2
teraz porzadkujemy kolejnosc : −9x5−9x3−89x2+81x+8
patrzymy jaka jest najwieksza potega−jest to 5
tak wiec odp:a
25 sty 19:23
Cusack: Do Magda.
1.
Trzeba było podać wyraz wolny, a nie stopień.
2.
Te przekształcenia nie są wgl potrzebne.
25 sty 19:31