Dane są równania parametryczne prostej:
Kirus: Dane są równania parametryczne prostej:
x=2−3t
y=−1+2t
Napisać równanie prostej prostopadłej do danej i przechodzącej przez punkt A=3,5.
Przedstawić ją w postaci: normalnej, kierunkowej, odcinkowej.
Czy ktoś może mi z tym pomóc?
Wiem że trzeba to jakoś przekształcić:
czy to się robi tak:
x=2−3t /13
t=23 − 13x − i wtedy podstawiam to pod t w równaniu y=−1+2t?
25 sty 18:55
pigor: ... , otóż masz daną prostą w postaci parametrycznej:
k : (x,y)=2−3t,−1+2t), czyli jej punkt (2,−1) (nie będzie nam dalej potrzebny)
i jej wektor kierunkowy
n→=[−3,2] , który jest zarazem wektorem normalnym
szukanej prostej do niej prostopadłej, czyli prostej przez dany punkt A=(3,5)
o równaniu w postaci ogólnej :
−3x+2y+C=0 i −3*3+2*5+C=0 ⇒ C=−1 i −3x+2y−1=0 ⇔
⇔
3x−2y+1=0 − szukana prosta
prostopadła do danej , której postać
zamienię kolejno na postaci
kierunkowa : 2y=3x+1 /:2 ⇔
y= 32x+12 ;
| | x | | y | |
odcinkowa : 3x−2y=−1 /*(−1) ⇔ −3x+2y=1 ⇔ |
| + |
| =1 ; |
| | −13 | | 12 | |
normalna : ponieważ |n
→|=
√(−3)2+22=
√13 , to
| 3 | | −2 | | 1 | |
| x+ |
| y+ |
| =0 − szukana postać normalna , gdzie |
| −√13 | | −√13 | | −√13 | |
| | 3 | | 2 | |
− |
| =cosα i |
| =sinα , a α to miara kąta wektora n→=[3,−2] z +Ox , oraz |
| | √13 | | √13 | |
| | 1 | |
|
| − odległość tej prostej od (0,0) . ...  |
| | √13 | |
25 sty 20:48
Adis: Pigor z całym szacunkiem, ale czy jesteś pewien swoich obliczeń?
− mieliśmy dokładnie takie samo zadanie na kolosiei naszemu "pro" wychodziło coś innego...
Pytanie − kto się mylił...

?
25 sty 21:18
Kirus: Dzięki wielkie
Możesz mi jeszcze napisać jak obliczyć prostą równoległą?
26 sty 15:20
pigor: ...., moim zdaniem wyniki mam dobrze , choć zapewne dochodziłem do nich zapewne całkiem ...

inaczej , a co do prostej równoległej do danej przez ten punkt (3,5), to ma taki sam
wektor kierunkowy jak dana prosta {−3,2] , więc w postaci
parametrycznej
| | x−3 | | y−5 | |
jest (x,y)=(3−3t,5+2t) albo |
| = |
| − w postaci kanonicznej, skąd |
| | −3 | | 2 | |
z proporcji 2x−6= −3y+15 ⇔
2x+3y−21=0 − jej postać
ogólna i stąd
3y=−2x+21 ⇔
y= −23+7 − postać
kierunkowa, a dalej 2x+3y=21 /:21 ⇔
| | 2x | | y | | x | | y | |
|
| + |
| =1 ⇔ |
| + |
| =1 − postać odcinkowa (fajna, bo przecina oś |
| | 21 | | 7 | | 10,5 | | 7 | |
OX w x=10,5 , a oś OY w y=7 i łatwo sie ją rysuje) no, a normalnej postaci −
− tak po ludzku powiem − już mi się pisać ... nie chce, ...
26 sty 17:08
Jack: x=3t2−1
y=4t2
28 lis 10:55