Bardzo proszę o pomoc
Adrian: bardzo proszę o pomoc w dwóch zadaniach z matematyki (niestety sam tego nie rozwiążę, nic nie
rozumiem, nie mam też nikogo kto mógłby mi to wytłumaczyć)
1.zadanie Rozwiąż równania:
a) x3−3x2−x=−3
b)−2x3−6x2=2x
c)x4−8x3+x2=0
2 zadanie:
Rozwiąż równanie
2x−1
____ = x+3
x−1
25 sty 17:57
Mila:
a)x3−3x2−x=−3⇔
x3−3x2−x+3=0 grupujemy wyrazy
(x3−3x2)−(x−3)=0 wyłączamy x2 z pierwszego składnika
x2(x−3)−(x−3)=0 wyłączamy (x−3)
(x−3)(x2−1)=0
x−3−0 lub x2−1=0
dokończ
b) −2x3−6x2=2x
−2x3−6x2−2x=0
x(−2x2−6x−2)=0
x=0 lub (−2x2−6x−2)=0
dokończ
c)x≠1
(2x−1=(x+3)*(x−1) wymnóż, przenieś na lewo i rozwiąż
25 sty 18:09
Adrian: dziękuję za pomoc, ale przeczytaj uważnie to co napisałem wyżej, ze nie kumam tego wgl a ty
piszesz dokończ...
25 sty 18:13
zombi: Równań z gimnazjum albo podstawówki nie kumasz? Nie licz na gotowce...
25 sty 18:20
Adrian: dlaczego mam nie liczyć na gotowce?
25 sty 18:21
Adrian: wyraźnie napisałem NIE KUMAM

Zombi okularki przeczyść
25 sty 18:22
Mila:
No to spróbuj, bo i tak nie będziesz miał korzyści ze zrobionych zadań, jeśli sam nie
pomyślisz.
a) x−3=0 lub x
2−1=0
x=3 lub x=1 lu x=−1
b) x=0 lub −2x
2−6x−2=0 /:(−2)
x
2+3x+1=0
Δ=3
2−4*1=5;
√Δ=
√5
| | −3−√5 | | −3+√5 | |
x1= |
| lub x2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
odp
| | −3−√5 | | −3+√5 | |
x=0 lub x= |
| lub x= |
| |
| | 2 | | 2 | |
25 sty 18:23
Adrian: ale mi to już nie będzie potem potrzebne, po co wy takie problemy robicie Jezu...
25 sty 18:25
Mila: Ciekawe, co to za szkoła?
25 sty 19:33
PW:
@Adrian: Weź słownik wyrazów obcych i przeczytaj dokładnie dwa hasła: "hucpa"
i "arogancja".
25 sty 20:14