Pomocy!
Wydi: Przekształć na wzory vieta (jeśli można)
1)x12+x22=0
2)x12−x22=0
3)2x12−x22=0
8 cze 10:34
Basia: Pomagam
8 cze 15:34
Wydi: Ciesze się
8 cze 15:35
Basia:
x12+x22 = (x1+x2)2−2x1*x2 = (−ba)2−2*ca
na (2) i (3) na razie nie mam pomysłu
8 cze 15:37
Basia: wydaje mi się, że się nie da, ale mogę się mylić
8 cze 15:39
Wydi: Ok dziękuje
8 cze 15:41
sylwia gdańsk: da sie
8 cze 16:42
sylwia gdańsk: (x1−x2)2=x12−2x1x2+x22= dalej juz wiesz mi sie wydaje ze tak mozna
8 cze 16:45
sylwia gdańsk: jezeli chodzi o przyklad 2 to tak samo chyba tylko 2 przed nawias
8 cze 16:45
sylwia gdańsk: Basiu tak nie mozna?
8 cze 16:46
tim: x1
2 − x2
2 ≠ (x1 − x2)
2
8 cze 16:50
sylwia gdańsk: hehe strzal to byl XD
8 cze 16:50
Basia:
@Sylwia
Wszystko co napisałaś jest prawdą tylko gdzie tam jest x12−x22 ?
8 cze 16:51
sylwia gdańsk: 2
8 cze 16:59
sylwia gdańsk: ja roztargniona jakas dzis jestem hehehe
8 cze 16:59
tim: @Basiu, a wdrugim nie jest przypadkiem:
x12 − x22 = 0, więc:
x12 = x22?
8 cze 17:01
sylwia gdańsk: a co to ma wspolnego z wzormi viety?
8 cze 17:04