Prośba o naprowadzenie.
aa: Witam!
O co chodzi w tym zadanku?
Poda´c modu l i argument liczby tan π/8 = √2 − 1
a) 3, b) −2, c) −√3i, d) 1−i, e) 1−i√3,
Mogłby ktoś mnie naprowadzic?
Pozdrawiam!
25 sty 17:36
aa: czy pomoze ktos?
25 sty 18:20
pigor: ... co tam robi toto "tan π/8 = √2 − 1" tego nie powinno tam być,
wtedy jak rozumiem musisz podać (lub obliczyć) moduł i argument liczb zespolonych
a+ib
podanych w punktach a) ... e) i tyle . ...
25 sty 18:26
pigor: zauważ , że np a) 3=3+0i ⇒ |3|= |3+0i|=
√32+02= 3 , no bo 3∊R ⊂ Z itp. itd ..
25 sty 18:30
aa: no tak. a argument to bedzie kąt czyli iles tam pi, tak?

czyli ten początek z tym tangensem
w błąd wprowadza
25 sty 18:38
aa: czyli w przypadku 3 , jest isin0 , więc cos = 1 a isin0, więc argumentem będzie 0

Dobrze
mysle?
25 sty 18:40
Sławek:
Postać algebraiczna liczby zespolonej to
z = x +iy
Moduł liczby zespolonej
|z| =
√x2 + y2
Argument (φ =arg z) liczby zespolonej to liczba rzeczywista φ spełniająca układ równań
25 sty 18:53
aa: a argument to nie jest przypadkiem juz wartosc zamieniona na radiany?
25 sty 19:15
aa: hmm?
25 sty 19:23
pigor: ...

lub krócej jeśli
z=x+iy , to
| | sinφ | |
arg z=φ, liczba taka, że ctgφ= |
| = yx, czyli φ=arctgyx . ...  |
| | cosφ | |
25 sty 19:25
pigor: tak argument o liczba R (miara kąta) φ= arctg yx
25 sty 19:27
aa: Dalej nie rozumiecie mnie chyba chociaz jestescie juz blisko

Czy jak ktos mi powie, wyznacz argument to mam liczyc tylko sinφ i cosφ czy zamienic φ na
radiany?
Chodzi mi o to czy argument jest liczba zwykłą, tzn, y,x / |z| czy jest to kąt w radianach?
25 sty 19:48
aa: to jak, podpowiecie?
25 sty 20:09
aa: prosze o pomoc
25 sty 21:04
Mila:

z= 1−i, tej liczbie zespolonej odpowiada punkt (1;−1) na płaszczyźnie
Argument
0≤φ≤2π
możesz też policzyć tak
|z|=
√12+12=
√2
| | √2 | | √2 | |
cosφ= |
| i sinφ=− |
| kat IV ćwiartki |
| | 2 | | 2 | |
Możesz podać w stopniach, to zależy od treści zadania.
25 sty 21:19
pigor: ... no cóż, chyba nie umiesz czytać ze zrozumieniem i miałem już
z przyjemnością olać twoje pytanie, tak jak ty olewasz to co napisałem,
ale ostatni raz odpowiem ci jednak tak : jeśli z=
x+iy, to
φ=arg z jest miarą kąta wektora
[x,y] o długości |z|=
√x2+y2 zaczepionego
w (0,0) i końcu w
(x,y) z półosią +OX (osią Re) najczęściej w radianach ,
ale jak chcesz, możesz sobie ją zamieniać na stopnie , bo np. je lubisz
(np. lepiej "widzisz" ten kąt) ...
25 sty 21:37