Fizyka :(
Licealista:
Fizyka − Co zrobiłem źle, proszę o sprawdzenie.
Z jakim przyspieszeniem poruszał się będzie układ ciał pokazany na rysunku, jeżeli tarcie
zaniedbamy.
Moje obliczenia:
| | m*g | | 1 | |
a1 = |
| = |
| g (dla klocka po lewej)
|
| | m + 2m | | 3 | |
| | 2m*g | | 1 | |
a2 = |
| = |
| g ( dla klocka po prawej)
|
| | 2m + 2m | | 2 | |
Teraz wypadkowa
| | 1 | | 1 | |
a3 = a2 − a1 = ( |
| − |
| ) g
|
| | 2 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
a3 = |
| g A w odpowiedzi jest |
| g
|
| | 6 | | 5 | |
Co zrobiłem źle
25 sty 17:15
Licealista: ...
25 sty 17:19
Licealista: ...
25 sty 17:38
Licealista: .
25 sty 17:59
Sławek:
Zaznacz siły działające na każda masę osobno oraz na nici.
Napisz równanie ruchu dla każdej z mas. Otrzymasz układ trzech równań z trzema niewidomymi.
Wyznacz z tych równań przyspieszenie (będzie ono jednakowe dla wszystkich mas).
25 sty 18:40
Mateusz: Tak to sie nie liczy musisz pozaznaczac sobie siły działajace na kazdy klocek i piszesz
rownania zgodnie z II zasady dynamiki Newtona mozna tez szybciej masa całego układu to 5m a
| | 1 | |
wiec przyszpieszenie wynosi? własnie |
| g |
| | 5 | |
25 sty 18:45