?
Uczeń : −4y+4=−4x+4 //−4
y=x−1 To jest równanie prostej przechodzącej przez dwa pkt , podstawiłem
wymnożyłem do tego momentu , moje pytanie : Czy mogę tak podzielić stronami (wynik się
zgadza) ale nie jestem pewny jak to jest z tym dzieleniem i mnożeniem stronami , może mi ktoś
wyjaśnić zasady ?
25 sty 17:11
magda1284: jeżeli mnożysz/dzielisz dane równanie to tyczy się to całego równania, czyli w Twoim przypadku:
−4y+4= −4x+4 /−4 (czyli całe równanie dzielisz na −4)
y−1=x−1
y−x= −1+1
y−x=0
25 sty 18:59