napisz wzór funkcji liniowej
janina: Napisz wzór funkcji liniowej , której wykres przechodiz przez punkty a)A=(4,5), B=(−3,7)
b) A=(−1,−3),B=(12,0)
c)A=(−2,1),B=(1,−2)
7 cze 23:28
Bogdan:
| | 7 − 5 | | 2 | |
a) a = |
| = − |
| |
| | −3 − 4 | | 7 | |
| | 2 | | 2 | | 8 | | 2 | | 43 | |
y − 5 = − |
| (x − 4) ⇒ y = − |
| x + |
| + 5 ⇒ y = − |
| x + |
| |
| | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | |
Pozostałe przykłady podobnie.
7 cze 23:47
Bogdan:
Wzory:
| | y2 − y1 | | y1 − y2 | |
współczynnik kierunkowy a = |
| lub a = |
| |
| | x2 − x1 | | x1 − x2 | |
równanie prostej: y − y
1 = a(x − x
1) lub y − y
2 = a(x − x
2)
7 cze 23:50