rownananie trygomonetryczne
nina: 3cosx= 3cos
2x− 2sin
2x* cosx
3cos
2x− 2sin
2x* cosx− 3cosx=0
3cos
2x− 2+2cos
2x* cosx− 3cosx=0
2cos
3x+ 3cos
2x− 3cosx −2=0
i jak dalej?
25 sty 17:04
bash: zauważ, że dla cosx=1 powyższe wyrażenie się zeruje..to może coś takiego..?
(cosx−1)(2cos
2x+5cos+2)=0...
25 sty 17:11
bash: oczywiście (cosx−1)(2cos
2x+5cosx+2)=0
potem wystarczy wyliczyć Δ z drugiego nawiasu

spróbuj dalej sama...
25 sty 17:13
nina: dziekuje za podpowiedz
25 sty 17:14
bash: nie ma sprawy
25 sty 17:19
Janek191:
3 cos x = 3 cos2 x − 2 sin2 x * cos x
sin2 x = 1 − cos2x
więc
3 cos x = 3 cos2 x − 2*( 1 − cos2 x)*cos x
3 cos x = 3 cos2 x − 2 cos x + 2 cos3 x
2 cos3 x + 3 cos2 x − 5 cos x = 0
cos x *( 2 cos2 x + 3 cos x − 5 ) = 0
t = cos x
t *( 2 t2 + 3 t − 5) = 0
t = 0 ∨ 2 t2 + 3 t − 5 = 0
Δ = 32 − 4*2*(−5) = 9 + 40 = 49
√Δ = 7
t = ( − 3 − 7)/4 = − 2,5 < − 1 − odpada
t = ( − 3 + 7)/4 = 1
Mamy więc
t = 0 ∨ t = 1
czyli
cos x = 0 ∨ cos x = 1
x = π/2 + 2π*k ∨ x = (3/2)π + 2π*k ∨ x = 2π* k
Odp.
x = π/2 + π* k ∨ x = 2π* k , gdzie k jest liczbą całkowitą.
====================================================
25 sty 18:33