trygonometria i planimetria
Asia: Oblicz przybliżoną miarę kąta między przekątnymi prostokąta,w którym długość jednego z boków
stanowi 75% długości drugiego boku.
25 sty 16:51
Asia: oznaczyłam sobie przekątną jako d
d2=x2+(0,75x)2
d2=x2+0,5625x2
d2=1,5625x2
d=0,75x
25 sty 16:55
Asia: co dalej ?
25 sty 16:58
pigor: ... , mi ...

wychodzi d
2=x
2+
916x
2=
2516x
2 ⇒ d=
54x= 1,25x , niech
α miara kąta między przekątnymi prostokąta, to np. z równania między
wzorami na pole prostokąta:
12d2sinα = 12ab mamy tu
12*
2516 x
2 sinα =
12 x*
34x ⇔
2516 sinα =
34 ⇔
⇔ sinα=
34*
1625 ⇔ sinα=
1225 ⇔ sinα=0,48 ≈ 0,50 ⇒
α ≈ 30o .
25 sty 17:21
pigor: ... lub około 180
o−30
o=
150o (dlaczego

) . ...
25 sty 17:24
Asia: skąd 9/16?
alfa ma wyjść 74
25 sty 17:25
pigor: , bo 75%=
75100=
34 , dalej może się gdzieś ... , ale nie widzę
25 sty 17:29
25 sty 17:32
pigor: ... o kurcze , przepraszam , popraw wzór na pole − nie ma
tam w równaniu po prawej stronie
12, tylko oczywiście (bo pole prostokąta)
z równania
12d2sinα = ab ⇔
⇔ d
2sinα = 2ab ⇒
2516x
2 sinα = 2*x*
34x ⇔ sinα =
32*
1625 ⇔
⇔ sinα=
2425 ⇔ sinα= 0,96 ⇒
α ≈ 74o lub 180
o−74
o ≈ 106o . ...
25 sty 18:10
Janek191:
x, (3/4) x − długości boków prostokąta
zatem
d2 = x2 + ( (3/4) x)2 = x2 + (9/16) x2 = (25/16)x2
d = ( 5/4) x
zatem
d/2 = (5/8) x
Z tw. cosinusów mamy
( 3/4) x]2 = [(5/8)x]2 +[ (5/5)x]2 − 2 *(5/8)x * (5/8) x * cos α
więc
9/16 = 25/64 + 25/64 − (50/64) * cos α
(50/64) cos α = 50/64 − 36/64 = 14/64
cos α = 14/50 = 0,28
Z tablic mamy α ≈ 73o 40 '
=======================
25 sty 18:15