pochodna
magda1284: | | −x2 | |
prosze o obliczenie pochodnej y= |
| |
| | x+2 | |
| | −x2−4x | |
mi wyszło y'= |
| i nie wiem czy dobrze |
| | x+2 | |
25 sty 16:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
a w życiu .... jaki jest wzór na wyliczenie pochodnej takiego wyrażenia
| | f(x) | |
( |
| )' = ...  |
| | g(x) | |
25 sty 16:26
magda1284: taki astosowałam i wyszlo tak
25 sty 16:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale jak wygląda ten wzór

pokaż w takim razie swoje obliczenia
25 sty 16:37
magda1284: | f(x) | | f'(x)*g(x)−f(x)*g'(x) | |
| = |
| |
| g(x) | | g2 | |
25 sty 16:39
magda1284: | (−x2')*(x+2)−(x+2)x2)' | | −2x(x+2)x2 | | −2x2−4x+ | |
| = |
| = |
| x2= |
| (x+2)2 | | (x+2)2 | | (x+2)2 | |
25 sty 16:55
magda1284: wyszlo mi cos takiego
25 sty 16:55
magda1284: | | −x2−4X | |
przepraszam, wynik wyszedł |
| |
| | X+2 | |
25 sty 17:00
25 sty 17:02
magda1284: widze, ze kasi tak samo tylko ja w mianownika zapomnialam podniesc do potegi (moje przeoczenie)
25 sty 17:08
magda1284: czy możesz Arturze potwierdzić, czy jest to dobrze, czy nie?
25 sty 17:24
ZK: Madziu a co tu potwierdzadz . To jest przeciez jedna z najprostszych pochodnych . masz dobrze
tylko mianownik do kwadratu.
25 sty 19:26