..
shm: Dane są przedziały A=(−∞,log2400−log225), B=<2m,6>
Wyznacz taki m aby A∩B był zbiorem pustym.
Wyznaczyłem, że A=(−∞,4)
I jak mam dalej postępować ?
25 sty 15:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
ile to jest log
2400 − log
225
25 sty 15:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
a co to jest ten 'm'
25 sty 15:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
w takim razie '2m' będące dolną granica przedziału, nie może należeć do przedziału A
stąd 2m≥4 ... m ≥

ilu
25 sty 15:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale to nie koniec ... o nie ... jeszcze jeden warunek musi spełniać 'm' ... a konkretniej 2m
... aby przedział B tak zapisany miał jakikolwiek sens ... jaki to jest warunek
25 sty 15:37
shm: 2m≤6
25 sty 15:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
dokładnie
i już masz szukany przedział 'm' wyznaczony
25 sty 15:45
shm: ok. Dziękuje bardzo
25 sty 15:46