Monotoniczność i ekstrema pochodnej.
giorgio: 1.Wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne
f(x)=
x2−x+14x−2
wiem, że musze policzyć pochodną i mam z tym problem gdyż nie wychodzi mi żadna delta. Proszę o
konkretną odp. a przynajmniej o wskazanie wzoru do delty

2.Znajdź najmniejsza wartość funkcji
f(x)=
(x+2)2x+3 w przedziale A=<−
52,0>
podobnie do zad 1 nie potrafie wskazać prawidłowej delty. Przypuszczam że popelniam ciagle ten
sam błąd ale sam już nie wiem.
25 sty 15:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
1)
to podaj nam swoje obliczenia wraz z opisem co liczysz, po co i dlaczego
2)
pokaż swoje obliczenia wraz z opisem co liczysz, po co i dlaczego
25 sty 15:28
giorgio: w zad.1 dochodze do takiej postaci ;
f(x)=x2−6x+16(x−2)2 no ale delta z tego nie pasuje..
25 sty 15:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
zanijmy od tego
zapisuj ulamki w za pomoca U a nie u ... to o wiele wiele poprawia ich czytelność
25 sty 15:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale jaka Δ

i po co Δ

jeszcze raz:
co liczysz

i po co to liczysz

co chcesz w ten sposób osiągnąć
25 sty 15:58
giorgio: no więc aby obliczyc w zad.1 monotoniczność rozwiązuję pochodną, po jej rozwiazaniu powinienem
znaleźć x i na jego podstawie określić przedziały monotoniczności, takze podstawiając ten x do
wzoru otrzymam ekstrema lokalne
25 sty 16:00
giorgio: więc inaczej. chcę obliczyć pochodną z f(x) w zadaniu 1 mniejsza juz o ta delte
25 sty 16:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
to pokaż jak ją liczysz
25 sty 16:03
giorgio: ciezko pisac tak dlugie linijki w tym programie, policzylem na kartce i wynik podalem, mozesz
sprawidzic sam i podac tez?
25 sty 16:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
załózmy, że pochodna dobrze policzona
mianownik jest zawsze dodatni więc go 'olewamy'
licznik to wielomian kwadratowy dla ktorego Δ<0
jaki z tego wniosek
25 sty 16:05
giorgio: brak miejsc zerowych lecz ten przyklad z tego co mi wiadomo mial delte wieksza niz 0
25 sty 16:07
giorgio: nie chce zakladac ze pochodna dobrze policzona bo mam ja zle policzona
25 sty 16:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro miał mieć Δ>0 ... to znaczy że źle policzona pochodna
25 sty 16:08
giorgio: jak bede widzial rozwiazanie pochodnej bede widzial gdzie popelnilem blad
25 sty 16:08
giorgio: wlasnie o tym pisze..
25 sty 16:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
ojjj nieee
nie ma tak lekko ... student przed sesją musi się sam męczyć ... napiszesz jak obliczyłeś
pochodną, to się przyjrzę.
Lekko to w przedszkolu było
25 sty 16:10
giorgio: | | (x2−x+14)'*(x−2)−(x2−x+14)*(x−2)' | |
f(x)= |
| = |
| | (x−2)2 | |
| (2x−1)*(x−2)−(x2−x+14)*1 | | 2x2−4x−x+2−x2−x+14 | | x2−6x+16 | |
| = |
| = |
| |
| (x−2)2 | | (x−2)2 | | (x−2)2 | |
25 sty 16:19
giorgio: o ile czegos po drodze nie zgubilem to własnie tak to otrzymalem
25 sty 16:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
błąd w znakach przy opuszczaniu nawiasu (x2−x+14) <−−−− uważamy na takie rzeczy
25 sty 16:21
giorgio: wiec opuszczajac zmienam znak ale to mi nic nie daje bo nadal mam koncowy wynik x2−4x−12 z
czego delta wychodzi ujemna
25 sty 16:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak

ciekawe
4
2 −4*1*(−12) >0 jak dla mnie
25 sty 16:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
co ciekawe ... √Δ wychodzi całkowity
25 sty 16:30
giorgio: stary. jestem glupi. zamienilem a z b we wzorze delty... i ja jestem student... dzieki za
cierpliwosc...

ja pieprze..
25 sty 16:39