3 zadanka
Mercc: Serdecznie proszę o rozwiązanie zadań :
z1. Liczba (√8−√6)4 jest równa:
A.14
B.2
C.14−4V3
D. 14−8V3
z2.
(9⁷₂ : (¹₂₇)⁻²) ·81¾ jest równa
A. 3 B. 3² C.3³ D. 3⁴
z3. Rozwiązanie równania ⅝ − 2x/3= 7x/12 należy do przedziału:
A.(−∞;−1) B.<−1;1) C. <1;2) D. (2;∞)
25 sty 15:04
PW:
(√8−√6)2 = √82−2√8√6+√62=8−2√8√6+6=14−2√48 =
14−2√16.3=14−2.4√3=14−8√3
Ale to po podniesieniu do kwadratu, a nie do czwartej potęgi. Na pewno dobrze przepisana treść
zadania?
25 sty 20:51
magda1284: zadanie 3
30−bx=7x
30=15x
x=2
a wiec przedział c
25 sty 21:03
magda1284: oczywiście zamiast bx powinno być 8x, pomyłka
25 sty 21:04
Mercc: Dziękuje bardzo za zadanka!

PW− Posiadam ksero zadania bardzo niewyraźne, możliwe że to jest jednak do potęgi drugiej.
25 sty 22:25