Przedziały wklęsłości i wypukłości, pomocy:(
Mola: Pomocyy, potrzebuje znaleźć przedziały wklęsłości i wypukłosci oraz przegięcie takiej funkcji
f(x)=(e
x)/x.
Z góry dziękuję
25 sty 14:17
T:
... licz pochodną
min dla x=1
25 sty 14:21
Mola: Hmm,
f'(x)= ((ex)*x − ex)/x2
?
25 sty 14:30
Mola: Jak szukać przedziałów z tym e?
25 sty 14:32
T: chyba nie−:(
25 sty 14:33
T: ... musisz wyłączyć to ex ...
25 sty 14:35
Mola: No to nie wiem:(
25 sty 14:36
Mola: ex*(1/x) ?
25 sty 14:38
25 sty 14:40
Mola: Aaaaa, ok

Jak więc określać przedziały mając to e?
25 sty 14:43
T:
... a jak się określa przedziały wklęsłości i wypukłości

? −

Tak Cię to e wystraszyło?
25 sty 14:44
Mola: Mamy dwa miejsca zerowe, x0= 1 lub x0=0 ?
I teraz
f'(x) < 0 => x należy do (0,1)
f'(x) > 0 => x należy do (−niesk, 0) suma (1, niesk)
Dobrze?
25 sty 14:50
T:
x
o=0

?
25 sty 14:51
T:
a czy funkcja jest określona dla x=0

?
25 sty 14:53
Mola: No wlaśnie to mnie teraz zastanowiło

Jesli wiec 1 jest miejscem zerowym to jak beda wygladac te przedziały?
25 sty 14:54