f
__std__call__: Podstawianie do zmiennych w celu uproszenia zapisu matematycznego.
Czy licząc np.:
(sinx)
cosx)' mogę zastosować takie podstawienie:
φ = e
sinxlncosx
oraz
ω = cosxlncosx
i zapisać rozwiązanie:
| | sin2x | |
(sinx)cosx)' = φω − |
| |
| | cosx | |
?
Pytam ponieważ prowadzący ćwiczenia stwierdził, że nie mogę bo tak się nie powinno robić.
Pytanie czy rzeczywiście takie podstawienia, które znacznie skracają zapis podczas obliczeń są
"złe"?
25 sty 13:55
Krzysiek: ω=sinxlncosx? czy jednak tak jak napisałeś...?przy takich podstawieniach:
φ=eω
φ'=φ*ω'
a to co Ty napisałeś wyżej to nie wiem skąd to się wzięło
25 sty 13:59
Mila: Podstawienie w tym zadaniu stosujemy przy założeniu:
Chodzi o to ,że obydwie funkcje maja wartości dodatnie i logarytmujemy liczbę dodatnią.
W Krysickim stosuje się takie podstawienie, przy tych założeniach.
Czy umiesz obliczyć tę pochodną?
25 sty 16:54
Mila:
Powinno być:
eln(sinxcosx)
f(x)=ecosx*ln(sinx)
25 sty 16:58