Rozwiąż układ równań:
Tomasz: Rozwiąż układ równań:
y=x+5
x
2+y
2=13
Bardzo proszę o rozwiązanie, Z góry dziękuję
25 sty 12:48
kubkow: wyznacz z pierwszego równania x albo y i podstaw do drugiego równania, potem wystarczy
rozwiązać
25 sty 12:52
ICSP: y już jest wyznaczone nawet
25 sty 12:53
kubkow: no fakt nie zauważyłem xD, bardzo proste wystarczy przecież podstawić..dzięki
ICSP
25 sty 12:56
Saizou : to ja z nudów może rozwiąże
x
2+(x+5)
2=13
x
2+x
2+10x+25−13=0
2x
2+10x+12=0 /:2
x
2+5x+6=0
Δ=25−24=1
25 sty 12:58
bezendu:
y=x+5
x2+y2=13
y=x+5
x2+(x+5)2=13
2x2+10x+12=0
Δ=102−4*2*12=4
x1=−3
x2=−2
x=−3 x=−2
y=2 y=3
25 sty 12:59
Tomasz: Dziękuje bardzo
25 sty 13:14