dziedzina
Pawlo: wyznacz dziedzine:
25 sty 11:40
Artur z miasta Neptuna:
A kiedy to wyrazenie NIE MA SENSU
25 sty 11:43
Pawlo: jak to nie ma sensu

mam wyznaczyć z tego asymptoty, i nie moge sobie poradzić z dziedziną, a
bez niej dalej nie da się nic zrobić?
25 sty 11:44
Pawlo: wychodzi że x3≠1
25 sty 11:45
Artur z miasta Neptuna:
Czyli wyrazenie NIE MA SENSU gdy mianowniku ulamka =0
I takiej odpowiedzi oczekiwalem ... no to juz wiesz jaka jest dziedzina ... a wiec do dziela
25 sty 11:47
bezendu: znasz taki wzór a
3−b
3=(a−b)(a
2+ab+b
2)

x
3−1
a=x
b=1
(x−1)(x
2+x+1) dalej już sobie poradzisz
25 sty 11:47
Pawlo: ja dalej nie czaje.. jest ta dziedzina tutaj, czy jej nie ma
25 sty 11:53
bezendu: Df=x∊R/{1}
25 sty 11:55
Kaja: mianownik musi byc różny od zera (kreska ułamkowa zastępuje nam przecież znak dzielenia, a nie
dzielimy przez zero)więc trzeba założyć, że x3−1≠0 stąd mamy , że x≠1, więc dziedziną jest
R/{1}
25 sty 11:57
Pawlo: O DZIĘKUJE.. O TO MI CHODZIŁO
25 sty 12:10