albo inaczej ... pochodne znamy czy nie
założenie podstawowe:
|SAy − SBy| < R+r <−−− różnica współrzędnych po 'y' mniejsza od sumy promieni łuków
gdy niespełnione, to nie istnieje prosta równoległa do OX łącząca punkty tych dwóch łuków
szczerze ... bez pochodnych jakoś nie widzę tego zadania
skąd masz to zadanie ? Czyżby to nie było jakieś zadanie konkursowe
dziękuję przynajmniej za próbę rozwiązania.
Zadanie nie jest konkursowe
pomiędzy pewnymi elementami w maszynie muszę mieć zachowaną
pewną odległość i do tego muszę obliczyć aktualnie min po osi oX
Twoje założenie oczywiście jest poprawne.
Jeżeli bez pochodnych nie da rady to ... czy mógłbyś na dowolnym przykładzie (np. takim jak na
rysunku) pokazać jak znaleźć rozwiązanie takiego zadania? Kiedyś miałem pochodne, więc po
przypomnieniu sobie pewnie później dam radę zrobić to sam
Z góry dziękuję.
| yA | √|SAy − SBy| − yA | |||
x' = | − | |||
| √R2−yA2 | r2−(|SAy − SBy| − yA)2 |
| R2|SAy − SBy| +/− Rr|SAy − SBy| | ||
yA= | = | |
| R2−r2 |
| R|SAy − SBy| | ||
= | ||
| R +/− r |
przepraszam, że to tak długo trwało ale ... mam wyniki moich doświadczeń.
Wzór wydaje się być poprawny ale tylko w szczególnych przypadkach tzn. kiedy łuki są zwrócone
do siebie "brzuszkami" czyli de facto obliczamy odległość pomiędzy okręgami. W innym przypadku
niestety wzoru nie można zastosować. Poza tym otrzymujemy dwa różne wyniki przed i po
uproszczeniu wzoru (ale to tylko mało istotny szczegół).
Poniżej znajdują się dane "wejściowe" oraz wyniki:
ya1 i ya2 to wyniki przed uproszczeniem
ya11 i ya12 − po uproszczeniu
Obliczenia robiłem z A do B oraz z B do A − dlatego są po dwa komplety dla każdego testu.
W teście A prawidłowy wynik to
0.75432656089422134 oraz
0.9666157428395129
Kąty początku oraz końca łuku podawane są w radianach.
TEST A START
A.Centrum
[0] 11.9402985074627
[1] 2.0870456221128482
[2] 0.0
A.Promień 3.6402861325252007
A.AlfaStart 1.6629713643513582
A.AlfaStop 2.9537509431775097
B.Centrum
[0] −1.750575680560428
[1] 3.8079879258465827
[2] 0.0
B.Promień 4.6647673124062985
B.AlfaStart 5.33183419199273
B.AlfaStop 1.1861017007095918
ya1 −6.1150195105438394
ya2 0.75432656089422134
ya11 0.20721628285053489
ya12 −1.6798183680967851
ya1 7.8359618142775735
ya2 0.9666157428395129
ya11 0.20721628285053489
ya12 1.6798183680967851
TEST A STOP
TEST B START
A.Centrum
[0] 14.270025596847695
[1] 2.0771144278608586
[2] 0.0
A.Promień 3.6402861325252007
A.AlfaStart 0.18784171041229034
A.AlfaStop 1.4786212892384414
B.Centrum
[0] 4.6647673124062994
[1] 3.7980567315945213
[2] 0.0
B.Promień 4.6647673124062985
B.AlfaStart 1.955490952880236
B.AlfaStop 4.0929437687767249
ya1 −6.1150195105435845
ya2 0.75432656089418959
ya11 0.20721628285052621
ya12 −1.6798183680967149
ya1 7.8359618142772458
ya2 0.96661574283947282
ya11 0.20721628285052621
ya12 1.6798183680967149
TEST B STOP
Problem teoretycznie jest prosty tylko jak go opisać?
Będę wdzięczny za pomoc.

prosze