matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całkowanie przez części
Krzysiek:
arccosx dx
∫
√
x+1
Próbuję zrobić to tak, że wstawiam za x t
2
, bo mi się drugi człon ładnie sprowadzi do wzoru na (arctg(t))` ale nie wiem jak wtedy policzyć dt.
25 sty 09:59
hwdtel i x3:
arccosx dx
∫
= (2
√
1+x
)arccosx − 4
√
1−x
+ C
√
1+x
1
przez cięści
v=arccosx , v' = −
√
1−X
2
1
u'=
, u=2
√
1+x
√
1+x
25 sty 12:33