ciag arytmetyczny..prosza o pomoc.
lolaaa : w pewnym ciagu suma n−poczatkowych wyrazów wyraża się wzorem Sn= −2n2 + 3n wyznacz An , wykaz
na podstwaie def. ze jest to ciag arytmetyczny.
7 cze 23:02
Basia: Pomagam
8 cze 15:41
Basia:
an = Sn−Sn−1
Sn=−2n2+3n
Sn−1 = −2(n−1)2+3(n−1) = −2(n2−2n+1)+3(n−1) = −2n2+2n−2+3n−3 = −2n2+5n−1
an = −2n2+3n−(−2n2+5n−1) = −2n2+3n+2n2−5n+1
an=−2n+1
an+1 = −2(n+1)+1 = −2n−2+1 = −2n−1
an+1−an = −2n−1−(−2n+1)=−2n−1+2n−1 = −2
różnica an+1−an jest stała (nie zależy od n) czyli ciąg jest ciągiem arytmetycznym
a1=−1 r=−2
8 cze 15:47