Szeregi
123456: Witam, potrzebuje szybkiej pomocy z szeregów
1. ∑(n=2) 1/n*lnxn zbadać zbierzność w zaleznośći x ∊ R
2. ∑(n=3) 1/n*lnn * ln(lnn)
3. Udowodnij ze szereg ∑(n=1) 1/nx jest zbierzny dla x>1 i rozbierzny dla x<=1
Każdy z nich jest do ∞
Potrzebuje pilnie odpowiedzi na przynajmniej jedno z tych zadań.
Bardzo prosze o pomoc
25 sty 08:54
Artur z miasta Neptuna:
Slowo 'pilnie' niesamowicie odrzucajaca na mnie dziala ... kazdy kto daje zadanie tutaj chce
mic zrobione w 15sekund ... nie ma tak
3) to musisz umiec bo z tego korzystasz przy codrugim szeregu
25 sty 09:15
123456: Wiem, ale musze to wykazać a nie mam pojęcia jak
25 sty 09:19
123456: z 3 juz sobie poradziłem potrzebuje jeszcze 1. i 2.
25 sty 09:27
b.: Na mnie też to słowo działa odrzucająco, a w dodatku sugeruje, że jest to zadanie z kolokwium i
stąd ten pośpiech

dlatego nigdy nie odpowiadam na takie pytania w ciągu pierwszych kilku
godzin, dopiero jak sie ewentualne kolokwium skończy
25 sty 10:09
123456: Nie jest to kolokwium zapewniam
25 sty 10:42
Godzio:
Pewno kilka razy z kryterium o zagęszczeniu
25 sty 10:44
mmmmmmon: Pomoże mi ktoś



please
25 sty 10:46
Godzio: 1. Z kryterium o zagęszczeniu:
| | 1 | | 1 | |
∑2n |
| = ∑ |
| |
| | 2n * (ln(2n))x | | nx * (ln(2))x | |
A to jak wiemy jest zbieżne dal x > 1, rozbieżne dla x < 1
25 sty 10:49
Godzio:
| | 1 | | 1 | |
2n * |
| = |
| = |
| | 2n * ln(2n) * ln(ln(2n)) | | n * ln(2) * ln(n * ln(2) ) | |
| | 1 | |
= |
| |
| | n * ln(2) * ln(n) + ln(2) | |
Jeszcze raz o zagęszczeniu:
| | 1 | | 1 | |
2n * |
| = U{1}{n * (ln(2))2 + (ln(2))2 = |
| * |
| | 2n * ln(2) * (ln(2n) + ln(2)) | | ln2(2) | |
A to oczywiście jest rozbieżne.
25 sty 10:51
mmmmmmon:
25 sty 10:54