Odcinek EF równoległy do podstaw dowolnego trapezu (punkt E należy do ramienia AD,
punkt F do ramienia BC) rozdziela trapez ABCD na dwa podobne trapezy ABFE i EFCD.
Oznaczenia jak na rysunku.
| a | t | m | m | √a | |||||
= | = | ⇒ t = √ab i | = | ||||||
| t | b | n | n | √b |
| m | √a | |||
skala podobieństwa trapezów : k = | = | |||
| n | √b |
| PABFE | a | ||
= k2 = | |||
| PEFCD | b |
| m | √9 | m | 3 | 3 | |||||
= | ⇒ | = | ⇒ m = | n | |||||
| n | √4 | n | 2 | 2 |
| 3 | 5 | ||
n + n = 16 ⇒ | n = 16 ⇒ n = 6,4 i m = 9,6 | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
PABFE = | (9 + 6)*9,6 = 72 | |
| 2 |
| 1 | ||
PEFCD = | (6 + 4)*6,4 = 32 | |
| 2 |
| 3 | 9 | |||
Sprawdzenie: k = | ⇒ k2 = | |||
| 2 | 4 |
| 9 | ||
PABFE = k2*PEFCD ⇒ 72 = | * 32 ⇒ 72 = 72. | |
| 4 |