BOP: Witam,
Mam kilka pytań dotyczących niniejszego materiału zawartego na stronie
matematyka.pisz.pl
1. Na stronie w sekcji Rozkład Liczby na Czynniki Pierwsze znajdują się przykłady:
4 = 2 * 2
8 = 2 * 2 *2 i tutaj pytanie - Czy mogę zapisać to w innej postaci tzn. 4 * 2
2. W dziale NWD - największy wspólny dzielnik NWW - najmniejsza wspólna wielokrotność
jest rozkład liczb na czynniki pierwsze, nie rozumiem kilku rzeczy:
(a) Dlaczego zostały zakreślone liczby 2 i 5 a dlaczego nie np. 7 i 2
(b) Z kad wzioła się liczba 150 ? (jeśli pomnożymy 2 i 5 wyjdzie nam 10 anie 150)
Proszę o pomoc. Pozdrawiam
2 wrz 16:56
Dawid:
1. Jeśli masz polecenie rozłóż liczbę na czynniki pierwsze, musisz tak rozłożyć, żeby
liczby były jak najmniejsze, na jakie się da. dlatego 8 = 2 * 2 * 2 = 23
4 wrz 14:53