fd
gg: | | ex−1 | |
zapomniałem jak udowodnić , że lim x→0 |
| =1 i nie umiem znaleźć nic w sieci |
| | x | |
jak podstawić zmienną pomocniczą?
24 sty 23:00
MQ: Np. rozwiń ex w szereg.
24 sty 23:02
gg: Chodzi mi o ten krótki szybki sposób. Chyba coś się podstawiało i zapisywało w innej postaci,
ale nie pamiętam co dokładnie
24 sty 23:09
Krzysiek: t=ex−1
ln(t+1)=x
i korzystasz z liczby 'e'
24 sty 23:37
gg: ooo to mi chodziło, dzięki
24 sty 23:59
gg: A jak wiedząc to
a1,a2,...,an∊(0,∞) i ∑n ak≤1
k=1
udowodnić, że zachodzi to
∑n ak−1≥n2
k=1
ze średnich
25 sty 00:04