Wzory redukcyjne - mała pomoc
Morticus: Jeśli mam tg 43 stopnie i przy wzorach redukcyjnych robię
tg 43 # = tg (90# − 47#) = −ctg 47# czy ctg47 ponieważ we wzorach jest [tg 90# + α = −ctgα] i
czy dwa minusy się równoważą i czy dają zwykły dodatni ctg
Chce się upewnić zanim zaczne robić sterte zadań :} bo nauczyciel zbytnio nam to nie wyjaśnił
(# − stopnie nie wiem jak to wsadzić :} (prawdopodobnie jestem ślepy i nie zauważyłem tego w
przykładach

))
24 sty 22:30
loitzl9006:
tg(90
o−47
o)=ctg47
o
tg(90
o−α)=ctgα
| | cos(−α) | | cosα | | cosα | |
tg(90o+α)=tg(90o−(−α))=ctg(−α)= |
| = |
| =− |
| =−ctgα |
| | sin(−α) | | −sinα | | sinα | |
stopnie − do potęgi o
tak jak 2 do potęgi 3 zapisujesz 2
3
to 45 stopni piszesz 45 do potęgi o czyli
45
o oczywiście wszystko razem, bez spacji
24 sty 22:38
PW: Symbol stopnia − przy włączonym NumLock wstukać Alt 0176 (raz, potem można kopiować).
Wzór jest taki:
tg(90°−α) = ctgα.
U nas ctg47°.
To jednak na razie "zamienił stryjek siekierkę na kijek". Jedno i drugie znamy tylko w
przybliżeniu (trzeba zajrzeć do tablic). Miałeś policzyć ile to dokładnie jest, czy tylko
wykonać zabawę
tg43° = ctg47°.
Do tego nie trzeba wzorów redukcyjnych, wystarczy popatrzeć na trójkąt prostokątny.
24 sty 22:45