matematykaszkolna.pl
Wzory redukcyjne - mała pomoc Morticus: Jeśli mam tg 43 stopnie i przy wzorach redukcyjnych robię tg 43 # = tg (90# − 47#) = −ctg 47# czy ctg47 ponieważ we wzorach jest [tg 90# + α = −ctgα] i czy dwa minusy się równoważą i czy dają zwykły dodatni ctg Chce się upewnić zanim zaczne robić sterte zadań :} bo nauczyciel zbytnio nam to nie wyjaśnił (# − stopnie nie wiem jak to wsadzić :} (prawdopodobnie jestem ślepy i nie zauważyłem tego w przykładach ))
24 sty 22:30
loitzl9006: tg(90o−47o)=ctg47o tg(90o−α)=ctgα
 cos(−α) cosα cosα 
tg(90o+α)=tg(90o−(−α))=ctg(−α)=

=

=−

=−ctgα
 sin(−α) −sinα sinα 
stopnie − do potęgi o tak jak 2 do potęgi 3 zapisujesz 2 3 to 45 stopni piszesz 45 do potęgi o czyli 45 o oczywiście wszystko razem, bez spacji
24 sty 22:38
PW: Symbol stopnia − przy włączonym NumLock wstukać Alt 0176 (raz, potem można kopiować). Wzór jest taki: tg(90°−α) = ctgα. U nas ctg47°. To jednak na razie "zamienił stryjek siekierkę na kijek". Jedno i drugie znamy tylko w przybliżeniu (trzeba zajrzeć do tablic). Miałeś policzyć ile to dokładnie jest, czy tylko wykonać zabawę tg43° = ctg47°. Do tego nie trzeba wzorów redukcyjnych, wystarczy popatrzeć na trójkąt prostokątny.
24 sty 22:45