oblicz pola trójkątów ABO I dco
jolka: a) Uzasadnij że w dowolnym trapezie trójkąty AOB i DOC są podobne.b) jaka jest odległość punktu
0 od krótszej podstawy,jeśli wysokość trapezu wynosi 6cm a długośći podstaw mają
odpowiednio 4cm i 8cm? oblicz pola trójkątów ABO i DCO
7 cze 22:49
AS:

a)
Kąty 1 i 2 są odpowiednio równe,jako kąty naprzemianległe
przy dwóch prostych równoległych.
Wobec tego ΔABO i ΔCDO są podobne,bo mają kąty odpowiednio równe.
b)
Z podobieństwa trójkątów CDO i ABO wynika proporcja
x : b = (h − x) : a ⇒ a*x = b*h − b*x ⇒ x = b*h/(a + b)
h − x = h − b*h/(a = b) = a*h/(a + b)
Pola trójkątów:
ΔABO: P1 = 1/2*a*(h − x) = 1/2*a*a*h/(a + b) = 1/2*a
2*h/(a + b)
ΔCDO: P2 = 1/2*b*b*h*(a + b) = 1/2b
2*h/(a + b)
12 cze 11:24