oblicz sinα i tgα
onnnn: Wiedząc, że α jest kątem ostrym i cos = √√2−1, oblicz sinα i tgα
24 sty 21:34
loitzl9006:
z tego że α jest kątem ostrym wynika, że sinα>0 i tgα>0
cos
2α=
√2−1
cos
2α=1−sin
2α
√2−1=1−sin
2α
sin
2α=2−
√2
sinα=
√2−√2
| | sinα | | √2−√2 | |
tgα= |
| = |
| |
| | cosα | | √√2−1 | |
za trudne xD
wyliczymy najpierw tg
2α a potem spierwiastkujemy:
| | sin2α | | 2−√2 | |
tg2α= |
| = |
| = |
| | cos2α | | √2−1 | |
| | (2−√2)(√2+1) | | 2√2+2−2−√2 | |
= |
| = |
| =√2 |
| | (√2−1)(√2+1) | | 2−1 | |
tgα=
√√2=
4√2
24 sty 22:16