przekształcenie liniowe
kk: Witam, mam problem z zadankiem: Dane jest T R3−>R2 przekształcenie liniowe T(x1,x2,x3)=
(2x1−3x2+x3,−x1+5x3). Wyznaczyć macierz reprezentującą to przrekształcenie.
umiem wyznaczyć macierz z tego przekształcenia liniowego o wymiaravch 2x3 ale następnie jest
cos o wyznaczeniu w r3 i tu już kompletnie nie wiem jak się za to zabrać... czy liczyć bazy
podstawowe czy jalk..:(
24 sty 21:24
24 sty 21:34
kk: tak, tak ma wyglądać macierz. to jest przykład z ćw ale nie mogę go zrozumieć. W kolejnym kroku
jest coś takiego:
wyznaczamy teraz macierz przekształcenia T gdy w r
3 określono bazę e1= (1,2,3) e2=(2,4,4)
e3=(−1,1,2) matomiast baże w r
2 f1=(1,2) i f2=(3,4)
nie wiem skąd to się wzięło, na ćwiczeniach miałam tylko bazy podstawowe tj 001,010,100...
24 sty 21:38
Krzysiek: zobacz teraz na link i spróbuj sam wyznaczyć tą macierz w tych bazach.
24 sty 21:41
Krzysiek: a macierz przekształcenia liniowego w bazach standardowych to 'przepisanie' współczynników
współczynniki przy 'x1 ' czyli: 2 i −1 to pierwsza kolumna itd.
24 sty 21:43
kk: niestety nie rozumiem tego:(
24 sty 21:46