parametr m
tech: Dla jakich wartości parametru m nierówność jest prawdziwa dla każdej liczby rzeczywistej x?
a) mx2+mx−1<0
b) (m−1)(m+1)x2+(m−1)x+14>0
do podpunktu a)
Δ<0
a<0
Wychodzi mi m∊(−4;0) , a w odpowiedziach podali (−4;0> Dlaczego?
Podobnie w b)
Δ<0
a>0
Wychodzi mi m∊(1;+∞) − w odpowiedziach m∊<1;+∞)
Będę wdzięczny za wytłumaczenie.
24 sty 21:24
Dominik: a) I przypadek
a < 0
Δ < 0
II przypadek
a = 0
b = 0
c < 0
b) I przypadek
a > 0
Δ < 0
II przypadek
a = 0
b = 0
c > 0
24 sty 21:36
tech: o dzięki wielkie.
24 sty 21:42