pilne ostrosłup
j: "w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym kąt dwuścienny wyznaczony
przez płaszczyznę podstawy i płaszczyznę ściany bocznej ma miarę
α, a promień okręgu opisanego na podstawie wynosi R. Oblicz objętość
i pole całkowitej tego ostrosłupa
proszę o wskazówki
24 sty 21:20
j: ponawiam
24 sty 21:42
Aga1.:

Dane:
α, R.
Oblicz h
Oblicz H
oblicz a
24 sty 21:54
j: o dzieki zaraz postram się ogarnąć
24 sty 21:57
Mila:

============
| | OE | | 0,5R | |
cos α= |
| ⇔hb= |
| |
| | hb | | cosα | |
==================
a=
√3R
=======
wszystko masz policzone, podstaw do wzorów na V i P
c
24 sty 22:02
dero2005:

dane: R, α
h
s =
√h2 + (13hp)
2} =
P
c = P
p + P
b =
24 sty 22:06
Mila: Takie było pilne ( z ponagleniem) i nie spojrzał na rozwiązania.
25 sty 19:00