uprość wyrażenie
mmmmmmon:
Uprość wyrażenie :27(2m−1)−(2m−3)³−(7m+2)(7m−2)+8m³,a następnie oblicz jego wartośc dla m=2√3
+1
24 sty 21:13
mmmmmmon:
24 sty 21:15
mmmmmmon: POMOCY PLIS
24 sty 21:15
mmmmmmon: PLEASE
24 sty 21:15
24 sty 21:23
bezendu: a może sam/a spróbujesz policzyć

pokaż jak liczysz
24 sty 21:24
mmmmmmon: o to chodzi że nie umiem
24 sty 21:25
mmmmmmon: i nie mam pojęcia o co kaman jedyne co obliczyłam to
27(2m − 1) − (2m − 3)³ − (7m + 2)(7m − 2) + 8m³ =
= 54m − 27 − (8m³ − 36m² + 54m − 27) − (49m² − 4) +8m³ =
= 54m − 27 − 8m³ + 36m² − 54m + 27 − 49m² + 4 + 8m³ =
= − 13m² + 4 = −13(2√3 +1)² + 4 = − 13(12 + 4√3 +1) + 4 =
= − 26 − 52√3 −13 + 4 = − 35 − 52√3 = − (35 + 52√3)
24 sty 21:26
mmmmmmon: Pomoze ktoś

? Prosze...
24 sty 21:37
Artur z miasta Neptuna:
No i niby co jeszcse masz zrobic czego nie zrobilas jeszcze?
Jak na kogos kto nie wie o co kaman to bardzo ladne wyliczenia
24 sty 21:37
mmmmmmon: czyli co już wszystko obliczyłąm
24 sty 21:40
mmmmmmon: Dobrze
24 sty 21:41
Artur z miasta Neptuna:
Nawet nie wiesz co robisz

grunt to robic cos jak automat ... a jaka masz tresc zadania

A tak na marginesie −−− wiecej cierpliwosci
24 sty 21:42
mmmmmmon: Chciałam sie upewnic czy dobrze zrobiłam...
24 sty 21:42
mmmmmmon: Uprość wyrażenie :27(2m−1)−(2m−3)³−(7m+2)(7m−2)+8m³,a następnie oblicz jego wartośc dla m=2√3
+1 taka jest tresc i ok postaram się byc bardziej cierpliwa... chociaż z tym bedzie cieżko

taka już jestem
24 sty 21:44
Artur z miasta Neptuna:
Pytanie o tresc to bylo pytanie na ktore sama sobie mialas odpowiedzec ... porownaj tresc z tym
co policzylas
24 sty 21:47
mmmmmmon: no zgadza sie ale nie wiem czy dobrze jest zrobione


?
24 sty 21:51
loitzl9006:
uproszczenie ok, −13m
2+4 to się zgadza
ale jak wstawiasz konkretną wartość za m, to popełniasz mały błąd przy wymnażaniu:
wg Ciebie −13*12=−26...
poprawisz to i wszystko będzie ok

a tak w ogóle to polecam stronę www.wolframalpha.com − tam możesz sobie sprawdzać tego rodzaju
zadania
24 sty 21:51
mmmmmmon: Dzięki
24 sty 21:56
Gabrysia : √27+√12/√3
18 lis 17:47
Gabrysia : jak mam to uprościć?
18 lis 17:48