pomacy
Przekątna prostopadłościanu o dł 12√2 cm tworzy z podstawą kat o mierze 30 stopni. Krawędzie
podstawy są w stosunku 1:√2. Oblicz miary katów, jakie tworzy przekątna prostopadłościanu z
przekatnymi ścian bocznych.
1)Kąt γ− kąt między przekątną ściany bocznej o wymiarach H, √2x, a przekątną
prostopadłościanu.
d2=x2+2x2
d=√3x
D=12√2
| d | ||
cos300= | ||
| D |
| √3 | ||
d= | *12√2=6√6 | |
| 2 |
| x | ||
cosβ= | ||
| D |
| 6√2 | ||
cosβ= | ||
| 12√2 |
| 1 | ||
cosβ= | ||
| 2 |
plis
Uprość wyrażenie: 27(2m – 1) – (2m – 3)2 – (7m + 2)(7m – 2) + 8m2, a następnie oblicz jego
wartość dla m = 2 + 1.