Oblicz średnią
lucky-lorna: bardzo proszę o pomoc:
1) Oblicz średnią ocen z matematyki w pewnej klasie, jeżeli 12,5% uczniów tej klasy ma średnią
4,5 ,połowa uczniów średnią 3,5 a pozostała część klasy−średnią 3.
2)podaj przykład siedmiu liczb,które spełniają poniższy warunek
a) x <D<M
b) M<D<x
x −średnia
24 sty 20:35
Janek191:
1)
12,5 % = 0,125 = 1/8
1 − 1/8 − 1/2 = 1/2 − 1/8 = 4/8 − 1/8 = 3/8
zatem mamy
[ (1/8)x* 4,5 + (1/2)x*3,5 + (3/8)x* 3 ]
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− = 0,5625 + 1,75 + 1,125 = 3,4375
x
24 sty 21:08
lucky-lorna: Dziekuje!
13 lut 17:43