Udowodnij
as: Nie obliczając, udowodnij, że (65 − 123 − 242)2009 jest podzielne przez 152
24 sty 20:33
Janek191:
( 65 − 123 − 242)2009 = ( 65 − (2*6)3 − (4*6)2 )2009 =
= ( 65 − 8*63 − 16*62 )2009 = ( 62 *( 63 − 8*6 − 16))2009 =
=[ 36*( 216 − 48 − 16)]2009 = ( 36*152)2009 − liczba podzielna
przez 152
24 sty 20:49
Janek191:
( 65 − 123 − 242)2009 = ( 65 − (2*6)3 − (4*6)2 )2009 =
= ( 65 − 8*63 − 16*62 )2009 = ( 62 *( 63 − 8*6 − 16))2009 =
=[ 36*( 216 − 48 − 16)]2009 = ( 36*152)2009 − liczba podzielna
przez 152
24 sty 20:49
Eta:
(65−23*63−42*62)2009 = [62(63−23*6−42)]2009= 64018*(216−48−16)2009=
64018*1522009 = 152*k, k€C
c.n.u
24 sty 20:50
Eta:
24 sty 20:51
as: dzięękuję
24 sty 22:25