Równanie.
Dżordż: Częściowo rozwiązałem pewne równanie, potrzebuję pomocy kogoś w dalszym rozwiązaniu.
8x3+2x2−16x−4=0
x2(8x+2)−2(8x+2)=0
(x2−2)(8x+2)=0
I tu się zatrzymałem. Proszę o wskazówki jak to dalej rozwiązać.
24 sty 20:11
Ajtek:
Iloczyn dwóch liczb jest =0 ⇔ gdy jeden z czynników jest równy 0.
a*b=0 ⇔ a=0 lub b=0
24 sty 20:13
m: no musisz przyrownac do zera
masz dwa nawiasy, jezeli jeden albo drugi bedzie zero to lewa strona bedzie rowna prawej czyli
szukasz takich x−ów dla których jeden i drugi nawias sa zerami
(x
2−2)=0
tutaj ze wzoru
a
2−b
2=(a−b)(a+b)
(x−
√2)(x+
√2)=0
czyli
x
1=
√2
x
2=−
√2
teraz drugi nawias
8x+2=0
8x=−2 | :8
czyli
x
1=
√2
x
2=−
√2
24 sty 20:14
Dżordż: Serdeczne dzięki.
24 sty 20:35