Całkowanie przez części
sprajcik: ∫x2
x dx=
Nie potrafie tego rozwiązać przez całkowanie przez części...ile to jest całka z 2
xln2?

Pomóżcie prosze
24 sty 20:00
sprajcik: | | 1 | | 1 | |
zrobiłam tak: f(x)=2x f'(x)=2xln2 =2x* |
| x2−∫2xln2 * |
| x2= i |
| | 2 | | 2 | |
co dalej
24 sty 20:29
m: ln2? czyli loge2?
24 sty 20:35
Janek191:
2x = eax
więc
ln 2x = ln eax
x *ln 2 = ax
ln 2 = a
więc
2x = e x*ln 2
∫ x *2x dx = ∫ x*ex*ln 2 dx = **
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Korzystamy z wzoru
eax *(ax − 1)
∫ x *eax dx = −−−−−−−−−−−−−
a2
gdzie a = ln 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
więc
ex ln 2 * (x ln 2 − 1 ) 2x *( x ln 2 − 1)
** = −−−−−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−
( ln 2 )2 ( ln 2)2
24 sty 23:42