stożek
lato: Stożkowy kieliszek ma pojemność 200ml. ile szampana mieści się w kieliszku napełnionym do
połowy
24 sty 19:59
dero2005:
| | πr12*h2 | | πr2*h | | V | | 200 | |
V1 = |
| = |
| = |
| = |
| = 25 ml |
| | 3 | | 3*8 | | 8 | | 8 | |
24 sty 22:48
Janek191:
V1 / V = ( 1/2)3 = 1/8
V1 = (1/8)*V = (1/8)*200 ml = 25 ml
24 sty 22:50
MQ: Proście ze skali podobieństwa:
Jeżeli wymiary mają skalę k, to objętości mają skalę k3
U ciebie k=1/2, więc objętość napełnienia =k3*V=1/8*200ml=25ml
24 sty 22:51
PW: A w ogóle to w treści zadania powinno być "napełniony do połowy wysokości", bo kieliszek
napełniony do połowy ma ... 100 ml płynu.
25 sty 12:10