Stereometria
blan: Stereometria
Mam kilka zadań które nie wiem co źle robię.
1.Podstawa graniastosłupa prostego jest romb o kącie ostrym 45 stopni. .Dłuższa przekątna
graniastosłupa ma długość 4 i jest nachylona do podstawy pod kątem 60 stopni. Oblicz objętość
tego graniastosłupa ?
2. Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 2 jego wysokość jest
równa 1 . Oblicz cosinus kata zawartego między przekątną ściany bocznej a sąsiednia ścianą
boczną .
3.Oblicz cos kata zawartego między ścianami bocznymi ostrosłupa prawidłowego czworokątnego
którego ściany boczne są trójkątami równoramiennymi o ramieniu dwa razy dłuższym od krawędzi
podstawy .
4.Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt prostokątny o kącie prostym w wierzchołku C . Promień
okręgu opisanego na tym trójkącie jest równy 3. Ściany boczne ACS iBCS są prostopadłe do
podstaw . Pole ściany ABS jest równe 12√2 i jest nachylona do podstawy pod katem 60 stopni
.Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa.
czy ktoś może mnie tylko nawet naprowadzić na drogę do poprawnego rozwiąnaia
Proszę
odp
1.4(√6−√3)
2.√15/3
3.−1/15
4. V =8√3 P=12(1+2√2)
24 sty 19:59
blan: do zadania 4
h ściany równa się 4√2
H ostrosłupa 2√6
pole podstawy 9
i wstawiam do objęstości i zły wynik
24 sty 20:04
Janek191:
z.1
α = 45o
β = 60o
p = 4
2x − długość dłuższej przekątnej rombu
2y − długość krótszej przekątnej rombu
Mamy
cos β = (2x) / p
cos 60o = 1/2 = (2x)/4 ⇒ 2 x = 2 ⇒ x = 1
oraz
y/x = tg 22o 30 ' = √2 − 1
y/1 = √2 − 1
y = √2 − 1
Pole rombu
P = 0,5 *2x*2y = 0,5*2*2*( √2 − 1) = 2 √2 −2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
h −wysokość graniastosłupa
Z tw. Pitagorasa mamy
h2 + (2x)2 = p2
czyli
h2 = 42 − 22 = 16 − 4 = 12 = 4*3
h = 2 √3
−−−−−−−−−−−−−
Objętość graniastosłupa
V = P*h = [ 2 √2 −2 ] * 2 √3 = 4 √6 − 4 √3 = 4*( √6 − √3 )
======================================================
24 sty 22:32
Janek191:
Odp. do z.2 jest błędna.
√15/3 ≈ 1,29 > 1, a przecież −1 ≤ cos α ≤ 1
24 sty 22:45
blan: dziękuje bardzo no właśnie mi się też coś nie podobało dlatego że robiłam to zadanie kilka razy
i odpowiedzi wychodziła mi jak poprzednio co nie zgadzało się z odpowiedzią.
Dzięki Janek
25 sty 08:31
blan: A mam jeszcze prośbę Janek do zadania czwartego możesz zerknąć ?
25 sty 08:59