dowiedz twierdzenie
madzia: Pomocy

Wykaż, że jeśli p jest liczbą pierwszą i p≥5 i liczba p2 − 25 jest podzielna przez 24.
24 sty 19:26
T: ... Ty może choć przepisz porządnie
24 sty 19:30
ICSP: Dobrze jest moim zdanie przepisane
24 sty 19:34
T:
... ani po polsku ... ani matematycznie
24 sty 19:43
madzia: p2 drobna pomyłka i nie jest zrozumiałe?
24 sty 20:52
madzia: Do T zadanie z podr. więc nie rozumiem o co chodzi ,pisząc że nie po polsku?
24 sty 20:53
T:
Wykaż, że jeśli p jest liczbą pierwszą i p≥5 i ? liczba p2 − 25 jest podzielna przez 24.
24 sty 21:06
madzia: zgadza się zamiast drugiego "i" w tym miejscu ma być "to" , to w takim razie potrafisz
rozwiązać to zadanie?
24 sty 21:12
madzia: za pomyłkę z góry przepraszam
24 sty 21:12
Artur z miasta Neptuna:
Rozloz 24 na czynniki pierwsze
okres jakie reszty z dzielenia p2 przez dzielniki 24 moga byc
wykaz ze po odjeciu 25 bedzie zachodzic podzielnosc
24 sty 21:16
madzia: a nie można tego tak zrobić?
p2−25=(p2−1−24)=(p−1)(p+1)−24= i dalej nie wiem jak to przedstawić
24 sty 21:19
mmmmmmon: pomocy! please
Uprość wyrażenie: 27(2m – 1) – (2m – 3)2 – (7m + 2)(7m – 2) + 8m2, a następnie oblicz jego
wartość dla m = 2 + 1.
24 sty 21:19
loitzl9006:
p2−25=(p−5)(p+5)
jeżeli uzasadnimy, że wśród dwóch liczb: p−5, p+5, jedna jest podzielna przez 6, a druga przez
4, to wykażemy co trzeba (6*4=24)
A więc tak: p+5, jak i p−5 są liczbami parzystymi (są podzielne przez 2) − jak od nieparzystej
odejmiesz nieparzystą to otrzymasz parzystą; jak do nieparzystej dodasz nieparzystą to
otrzymasz parzystą
2n+1 + 2m+1 = 2n+2m+2=2(n+m+1)
2n+1 − (2m+1) = 2n+1−2m−1=2n−2m=2(n−m)
Liczba pierwsza p daje przy dzieleniu przez 3 albo resztę 1, albo resztę 2. Nie ma innej opcji.
Jeżeli liczba p daje resztę 1, to liczba p+5 jest wtedy podzielna przez 3.
Zobacz, np. p=31. Przy dzieleniu przez 3 daje resztę 1. Liczba p+5 jest równa 36 − czyli jest
podzielna przez 3. Zatem w tym przypadku liczba p+5 jest podzielna zarówno przez 2, jak i
przez 3 czyli jest podzielna przez 6.
Jeżeli liczba p daje przy dzieleniu przez 3 resztę 2, np. p=41, to wtedy liczba p−5, równa 36,
jest podzielna przez 3 czyli wtedy to liczba p−5 jest podzielna jednocześnie przez 3 jak i
przez 2, czyli jest podzielna przez 6.
Zauważ też, że wśród liczb parzystych różniących się o 10 (takimi liczbami są p−5 i p+5) na
pewno istnieje jedna, która podzielna jest przez 4.
Wśród liczb p−5 i p+5 zawsze znajdzie się taka, która jest podzielna przez 6, jak i taka,
która jest podzielna przez 4 zatem iloczyn (p−5)(p+5) jest na pewno podzielny przez 24.
24 sty 21:43