granice funkcji
ja: 1.
x→4
2.
x→0
24 sty 19:13
Ajtek:
| | (2−√x)(2+√x) | |
1. limx→4 |
| =.... |
| | 2−√x | |
Licz dalej.
24 sty 19:29
Ajtek:
Pamiętaj, że masz policzyć dla 4 z prawej i z lewej strony.
24 sty 19:32
Ajtek:
| | sin3x | | sin3x | |
limx→0−/+ |
| =limx→0−/+ 3* |
| =3 |
| | |x| | | |3x| | |
skorzystałem z:
Nie mam pewności jednak, niech ktoś zerknie

.
24 sty 19:36
ja: czyli w tym 1 przykładzie w miejsce x mam wpisać 4 i wyliczyć?
mam jeszcze takie 2 przykłady
1.
x→1
2.
x→1
| | 1 | |
( |
| jest w potędze)
|
| | 1 − x | |
24 sty 19:41
Ajtek:
Czy Ty umiesz liczyć granice
24 sty 19:43
ja: znaczy nie rozumiem np jak jest x→∞ kiedy trzeba oszacować czy jest to +∞ czy −∞
24 sty 19:46
Ajtek:
Tutaj masz granice w punkcie, np. x→4
24 sty 19:49
ja: no w tych przypadkach to wiem ale jak mam x→∞ to nie rozumiem
czyli w pierwszym będzie 4 w drugim mi wyszło −3
24 sty 19:53
ja: yy błąd! zły zapis
x→1
24 sty 19:55
Ajtek:
Dlaczego −3?
W pierwszym dla x→4−=∞, dla x→4+=−∞
24 sty 19:55
ja: w tym przypadku wyszło mi też −3
24 sty 19:55
Ajtek:
Podpowiedź
x3−1=(x−1)(x2+x+1)
24 sty 19:57
ja: | | sin 3x | |
właśnie z tym przykładem |
| mamy problem bo każdy ma inny wynik nawet pojawiła |
| | |x| | |
się odp, że taka granica nie istnieje
24 sty 19:58
ja: | | x3 −1 | |
czyli w przykładzie |
| będzie −3
|
| | 1−x | |
| | 4−x | |
w przykładzie |
| będzie4
|
| | 2 − √x | |
tego przykładu z 3 do tej potęgi nie wiem jak rozgryźć czy to będzie coś związane z e ta potęga
11−x?
24 sty 20:02
Ajtek:
| | 4−x | |
Odnośnie |
| odpowiedź masz o 19:55. |
| | 2−√x | |
24 sty 20:08