Kinematyka = problem
Licealista: Fizyka−
Kinematyka
Jednocześnie z dwu różnych punktów oddalonych od siebie o s= 120m ruszają naprzeciw siebie dwa
ciała. Jedno z nich startujące z pkt. A, porusza się ruchem jednostajnie przyspieszonym
| | m | |
(vo=0), drugie startuje z pkt. B, porusza się ze stałą prędkością v= 4 |
| . Po jakim |
| | s | |
czasie i w jakiej odległości od pkt. A spotkają się te ciała, jeżeli wiadomo, że w chwili
spotkania ich prędkości były równe co do wartości. Z jakim przyspieszeniem poruszało się ciało
startujące z pkt. A
Nie wiem jak się do tego zabrać
24 sty 18:34
Licealista: ...
24 sty 18:39
Licealista: sorka za spam.
24 sty 18:45
Licealista: ...
24 sty 18:49
Licealista: ...................................................
24 sty 19:01
Mateusz:
| | at2 | |
droga ciała startującego z punktu A to S= |
| |
| | 2 | |
droga ciała startującego z B to s=vt a
całkowita droga jest sumą drog ciał startujących z tych punktow czyli s= s
A+s
B=2s
| | Δv | | v−v0 | |
pamietajac ze a= |
| = |
| więc |
| | Δt | | t−t0 | |
| | 2s | | 3v2 | |
t= |
| natomiast przyszpieszenie ciała startującego z A a= |
| |
| | 3v | | 2s | |
24 sty 19:05
Licealista: skąd Ci się wzieło to przekształcenie (jestem " odporny" na naukę)
24 sty 19:11