Turysta przeszedł trasę 20km w ciągu pewnego czasu. Gdyby poruszał się o 3km/h s
magda: Turysta przeszedł trasę 20km w ciągu pewnego czasu. Gdyby poruszał się o 3km/h
szybciej to pokonałby tę trasę o 20min szybciej. Oblicz z jaką prędkością szedł turysta.
24 sty 18:33
ws: v= s/t
v1 = 20 km / tx
v1 + 3 km/h = 20 km / tx − 0,3 h
rozwiaz uklad rownan
24 sty 18:37
magda: delta wychodzi mi 72,81.Tak powinno wyjsc czy cos robie zle
24 sty 18:44
pigor: | | s | |
... , np. tak : niech v km/h=? , to z warunków zadania i równości czasu t= |
| |
| | v | |
| 20 | | 20 | | 20 | | 20 | | 20 | | 1 | |
| = |
| − |
| ⇔ |
| = |
| − |
| / *3v(v+3) ⇔ |
| v+3 | | v | | 60 | | v+3 | | v | | 3 | |
⇔ 60v= 60(v+3)− v(v+3) ⇔ v(v+3)=180 ⇔ v(v+3)= 12*15 ⇒
v=12 km/h . ...
24 sty 18:47
magda: A czy prawidłowo tez byloby rozwiązane gdybym z tego zrobila rownanie kwadratowe? V wychodzi mi
takim sposobem 12,9255
24 sty 19:41