matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanie
znowu angelka;):
W prostokącie ABCD przekatna BD jest dwa razy dłuższa niż bok Ad. Miara kąta α wynosi:α
7 cze 22:02
AS:
Miła Angelko! Odkochaj się i podaj co w zadaniu wyliczyć.
10 cze 12:12
Bogdan:
|AD| = |BC| = a. |BD| = 2a.
a
1
= cosα ⇒ cosα =
⇒ α = 60
o
.
2a
2
10 cze 12:32