f. wykładnicza
ola: podaj miejsca zerowe funkcji:
f(x)= 3x+1 − 2
f(x)= − 3x + 2
24 sty 17:48
ola: x+1 to potega !
24 sty 17:49
pigor: ... , np. tak :
f(x)=0 ⇔ 3
x+1−2=0 ⇔ 3
x+1=2 ⇔ x+1= log
32 ⇔
x=log32 −1 . ...
24 sty 18:20
Janek191:
f(x) = 3 x + 1 − 2
f(x) = 0 ⇔ 3x + 1 − 2 = 0 ⇔ 3x + 1 = 2 ⇔ 3* 3x = 2 ⇔
⇔ 3x = 2/3 ⇔ x = log3 2/3
=============================
f(x) = − 3x + 2
f(x) = 0 ⇔ − 3x + 2 = 0 ⇔ 3x = 2 ⇔ x = log3 2
==========================================
24 sty 18:25
ola: dzięki, rozumiem że prościej się tego zapisać nie da (samą liczbą)?
24 sty 21:05