Proszę o pomoc
KATARZYNA SMOCZYCA: Obliczyć granicę ciągu:
| | n2 − 2n + 5 | |
lim n→∞ ( |
| )n+5 |
| | n2 +3n | |
24 sty 17:24
T:
... przekształć to co jest w nawiasie −
24 sty 17:29
KATARZYNA SMOCZYCA: no ale co potem?
24 sty 17:32
KATARZYNA SMOCZYCA: z tą potęgą
24 sty 17:33
T:
a zostaw ją w spokoju ... baw się tym co w nawiasie −
24 sty 17:41
pigor: ..., masz tu w granicy [1]
∞, więc masz granice z liczbą e :
| | n2−2n+5 | | n2+3n−5n+5 | |
limn→∞( |
| )n+5 = imn→∞( |
| )n+5 = |
| | n2+3n | | n2+3n | |
| | −5n+5 | | −5n+5 | |
= imn→∞(1+ |
| )n+5= limn→∞(1+ |
| )w(n) = |
| | n2+3n | | n2+3n | |
| | −5n+5 | |
= elimn→∞w(n) , gdzie limn→∞w(n)= limn→∞ |
| *(n+5}= |
| | n2+3n | |
| | (n−1)(n+5) | | n2+4n−5 | |
=−5* limn→∞ |
| =−5* limn→∞ |
| = −5*1=−5, |
| | n2+3n | | n2+3n | |
więc
e−5 − szukana granica . ...
24 sty 17:45
24 sty 17:47
KATARZYNA SMOCZYCA: czy po obliczeniach wyjdzie tak:
| n2 | | (1−0) | |
| |
| )n+5 =1 n+5=1? |
| n2 | | 1+0 | |
24 sty 17:48
KATARZYNA SMOCZYCA: aha
24 sty 17:49