trygonometria
Oliwia: ctg(x/2 + pi) * sin(x/2 +pi)<cos((x/2 − pi/2)
24 sty 17:22
Mati_gg9225535:
| | x | | x | |
| * sin( |
| +π) < cos ( |
| −π) |
| | 2 | | 2 | |
dalej widzisz?
24 sty 17:25
Oliwia: cos(x/2+ pi) − cos(x/2 − pi)<0
24 sty 17:32
Mati_gg9225535:
okej teraz proponuje rozlozyc to wg wzorów na cos sumy i roznicy kątów (wzory sa w karcie
wzorow str. 15 u góry
24 sty 17:35
Oliwia: cos(a + B) = cosa cosb − sina sinb
cos(a − B) = cosa cosb + sina sinb
cos(x/2 + pi) − cos (x/2 − pi)<0
cos(x/2)cos(pi)−sin(x/2)sin(pi)−(cos(x/2)cos(pi)+sin(x/2)sin(pi))<0
−2sin(x/2)sinx(pi)<0
sin(x/2)sin(pi)>0
24 sty 17:37
Oliwia: sin(180) jest równy 0
Proszę mnie sprawdzić, bo pewnie jakiś błąd popełniłam
24 sty 17:38
Mati_gg9225535:
sinπ = 0
cosπ = −1
24 sty 17:40
Oliwia: zgadzam się

ale jak podstawie w tym równaniu
sin(x/2)sin(pi)>0
sin(x/2)*0=0
0>0
24 sty 17:41
Oliwia: błąd jakiś w przekształceniach ?
24 sty 17:43
Mati_gg9225535: | | x | |
jak podstawisz za sinπ=0 to sin |
| *sinπ = 0 |
| | 2 | |
24 sty 17:44
Mati_gg9225535: sinusy powinny zniknąć ?
24 sty 17:44
Mati_gg9225535: dziwna ta nierownosc
24 sty 17:46
Oliwia: wszystko się redukuje, najpierw cosinusy bo jest tam minus a nastapenie sinusy jak podstawimy
to 0
24 sty 17:46
Oliwia: znalazłam błąd!
w cosinusie jest pi/2 w tym po prawej stronie w pierwszym twoim komentarzu
24 sty 17:47
Mati_gg9225535: faktycznie, przepraszam, taka literowka.. oj
24 sty 17:49
Oliwia: cos(x/2 + pi)−cos(x/2−pi/2)<0
cos(x/2)cos(pi)−sin(x/2)sin(pi)−cos(cos(x/2)cos(pi/2)+sin(x/2)sin(pi/2)<0
bo cos pi/2 = 0 i sinpi= 0
cos(x/2)cos(pi)−sin(x/2)sin(pi/2)<0
−cos(x/2)−sin(x/2)<0
sin(x/2)+cos(x/2)>0
i tutaj sie zatrzyamłam
24 sty 17:54
Mati_gg9225535: np tak:
sinx/2 > −cosx/2
narysuj wykres sinx/2 i wykres −cosx/2 i odczytaj rozwiazania
24 sty 17:56
Oliwia: ciężko będzie odczytać,bo są pozmienianie okresy
24 sty 17:59
Oliwia: nie da się jakoś algebraicznie?
podstawić pod jedynkę trygonometryczną
24 sty 18:00
Mati_gg9225535: √2 przed nawias
24 sty 18:03
Mati_gg9225535: | | x | | √2 | | X | | √2 | |
√2 ( sin |
| * |
| + cos |
| * |
| ) > 0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
teraz zwin wg wzoru na sin(α+β)
24 sty 18:04
Mati_gg9225535: | | π | | π | |
sin |
| = cos |
| = √2{2} |
| | 4 | | 4 | |
24 sty 18:05
24 sty 18:07
Oliwia: √2(sinx/2sinppi/4+cosx/2cospi/4)>0
cos(x/2−pi/4)>0
a dalej to już nie problem
24 sty 18:10
Oliwia: albo według cos(a−B)
24 sty 18:11
Oliwia: mam jeszcze jeden przykład

cos(2x +5/4pi) + cos(2x− 3/4pi)=1
Bardzo będę wdzięczna za pomoc
24 sty 18:13
Mati_gg9225535: tak
24 sty 18:13
Oliwia: tutaj tez z tych wzorów skorzystamy
24 sty 18:13
Mati_gg9225535: to "tak" to do poprzedniego
24 sty 18:13
Mati_gg9225535: skorzystamy
24 sty 18:14
Oliwia: doszłam do momentu √2sin2x−√2cos2x
24 sty 18:21
Mati_gg9225535: = ile
24 sty 18:21
Oliwia: =1
24 sty 18:23
Mati_gg9225535: | | 1 | |
wyciagnijmy |
| przed nawias ? |
| | 2 | |
24 sty 18:24
Oliwia: −2(√2/2cos2x−√2/2sin2x)=1
cos2xcos5/4pi−sin2xsin5/4pi)=−1/2
ze wzoru cos(a+b)
cos(2x+5/4pi)=−1/2
24 sty 18:25
Mati_gg9225535: wlasnie.. jaka 1/2
24 sty 18:26
Oliwia: minus dwójkę przed nawias, zeby przestawiły się miejscami
24 sty 18:26
Oliwia: bo tak to wzoru nie ma takiego xD i 5/4pi ,aby były takie same kąty zresztą sprawdź jeśli
możesz
24 sty 18:28
Mati_gg9225535: mozna wyciagnac 2 i wtedy ze wzoru na sin(α−β) ;>
24 sty 18:30
Oliwia: sorki mały bład
24 sty 18:30
Mati_gg9225535:
| | π | | 1 | |
ja otrzymalem sin(2x− |
| )= |
| |
| | 4 | | 2 | |
24 sty 18:32
Oliwia: wynik cos(2x−pi/4)=−1/2
24 sty 18:34
Oliwia: mi też tak wyszło

dwoma sposobami zrobiłam
24 sty 18:34
Oliwia: a sinx+cosx=1 jak to rozwiązać

?
24 sty 18:35
Oliwia: ostatni proszę
24 sty 18:35
Mati_gg9225535: √2 przed nawias ?
24 sty 18:36
Mati_gg9225535: albo jedynka trygonometryczna

i uklad rownan
24 sty 18:37
Oliwia: nauczycielka mówiła, że można zastować jedynkę trygonoemtrczyną. Zrobie dowa sposobami
24 sty 18:37
Mati_gg9225535: bystra nauczycielka
24 sty 18:39
Oliwia: wszylo cos(x − pi/4)=√2/2
cosx=pi/4+2kpi
x=−pi/4+2kp
cosy czyli x−pi/4
x−pi/4=pi/4+2kpi
x=pi/2+2kpi
x−pi/4=−pi/4+2kpi
x:=2kpi
24 sty 18:43
Mati_gg9225535: gdzie k ∊ C
24 sty 18:47
Oliwia: sinx=1−cosx
1−2sinx +sin2x=1
2sin2−2sinx=0
sin(2sin−2)=0
sinx=0
x=kpi
sin=1
x=pi/2+2kpi
24 sty 18:47
Mati_gg9225535:
24 sty 18:47
Oliwia: wyniki prawie takie same
24 sty 18:48
Oliwia: kpi i 2kpi to się rózni
24 sty 18:49
Oliwia: jaki błąd
24 sty 18:50
Mati_gg9225535: zjadlas cos
24 sty 18:50
Oliwia: widzisz co xD ?
24 sty 18:53
Oliwia: Hm?
24 sty 18:57
Mati_gg9225535:
musialem odejsc od komputera..
sinx = 1 − cosx
sin
2x + cos
2x = 1
(1−cosx)
2 + cos
2x = 1
1 − 2cosx + cos
2x + cos
2x = 1
cos
2x − cosx = 0
cosx = 0 v cosx = 1
24 sty 19:44
Mati_gg9225535: cosx = 1−sinx
sin
2x + (1−sinx)
2 = 1
sin
2x + 1 − 2sinx + sin
2x = 1
sinx(sinx−1) = 0
sinx=0 v sinx = 1
24 sty 19:46