minimalizacja
minimalizacja:
Witam,
czy mógłby ktoś wytłumaczyć mi minimalizację tablic Karnaugha?
24 sty 16:45
Sławek:
A konkretnie czego nie rozumiesz?
24 sty 18:18
minimalizacja: Tak szczerze, to nic nie rozumiem z tego...
24 sty 18:26
24 sty 18:34
minimalizacja: A mógłbyś taki przykład wytłumaczyć?
y=x1x2x3+¬x1¬x2x3+x1¬x2x3+x1x2x3+¬x1x2x3+¬x1¬x2¬x3
24 sty 19:19
Sławek:

y = x
1x
2x
3 + x'
1x'
2x
3 + x
1x'
2x
3 + x
1x
2x
3 + x
1x
2x
3 + x'
1x'
2x'
3
Masz funkcję podaną w postaci kanonicznej sumy (czyli sumy iloczynów elementarnych, dla których
wartość funkcji wynosi 1).
Z tego zapisu można uzyskać z tabelę prawdy (albo przy większej wprawie bezpośrednio tabelę
Karnaugha).
x
1 | x
2 | x
3 | y |
−−−−−−−−−−−−−−−−|
0 | 0 | 0 | 1 |
−−−−−−−−−−−−−−−−|
0 | 0 | 1 | 1 |
−−−−−−−−−−−−−−−−|
0 | 1 | 0 | 0 |
−−−−−−−−−−−−−−−−|
0 | 1 | 1 | 1 |
−−−−−−−−−−−−−−−−|
1 | 0 | 0 | 0 |
−−−−−−−−−−−−−−−−|
1 | 0 | 1 | 1 |
−−−−−−−−−−−−−−−−|
1 | 1 | 0 | 0 |
−−−−−−−−−−−−−−−−|
1 | 1 | 1 | 1 |
−−−−−−−−−−−−−−−−|
Na podstawie tabeli prawdy tworzymy tabelę Karnaugha
x
2x
3 00 01 11 10
x
1 |−−−−−−−−−−−−−−−−|
0 | 1 | 1 | 1 | 0 |
|−−−−−−−−−−−−−−−−|
1 | 0 | 1 | 1 | 0 |
|−−−−−−−−−−−−−−−−|
Zakreślasz grupy jedynkowe z sąsiadujących ze sobą kratek (tak jak na rysunku)
i wypisujesz skrócone składniki funkcji odpowiadające tym grupom:
y = x'
1x'
2 + x
3
24 sty 20:02