zadania z koła
Adam: Oblicz całkę:
∫sin
5x
∫e
xxdx
∫U{e
x}{
√e2x+1
Oblicz granicę:
lim
x→2+ (x−2)
x−2
Znajdź asymptoty funkcji:
| | x3 | |
y= |
| → tego nie jestem pewny przy mianowniku sam się rozczytać nie mogę |
| | x2+4 | |
y=xe
−3x
Znaleźć ekstrema funkcji i przedziały monotoniczności:
Zadania z kolokwium, piszę tutaj żeby wysłać kumplowi, ale jeżeli ktoś ma ochotę się pobawić i
rozwiązać to zapraszam, porównam sobie czy dobrze robię

pozdrawiam
24 sty 16:39
Adam: 1. et(1−t)
24 sty 17:17
Hipis: drugie zadanie zrobiłem tak:
∫1/x
3 + x
2 = ∫A/x
2 dx + ∫B/(x+1) dx
Ax + A + Bx
2 = 1
A = 1
Ax + Bx
2 = 0 czyli B = −1/x
∫1/x
2 dx + ∫− 1/x(x+1) znowu robimy ten sam myk ale tylko z drugim członem, czyli:
∫A/x + ∫B/(x+1)
Ax + A + Bx = −1
A = −1
Ax + Bx = 0 czyli B = 1 podstawiamy i wychodzi nam:
∫−1/x + ∫1/(x+1)
dołączamy tę całkę którą obliczyliśmy wcześniej ∫1/x
2
i wychodzi nam:
∫1/x
2 + ∫−1/x + ∫1/(x+1) = −1/x − ln|x| + ln|x+1| + C
nie wiem czy to dobrze ale mam nadzieję że tak
24 sty 20:46
Adam: rozpisuję:
=−∫e
t*t dt=
Pomocnicze: f(t)=t g'(t)=e
t
f'(t)=1 g(t)=e
t
= −(e
tt− ∫e
t) = e
t(1−t) + C
24 sty 20:58
mmmmmmon: Pomocy please

Uprość wyrażenie: 27(2m – 1) – (2m – 3)2 – (7m + 2)(7m – 2) + 8m2, a następnie oblicz jego
wartość dla m = 2 + 1.
24 sty 21:21
Mila:
∫sin5xdx=∫(sinx*sin4x)dx=∫sinx*(1−cos2x)2dx=
[cosx=t; −sinx dx=dt]
dokończ
24 sty 21:27
Mila: Wzory skróconego mnożenia
27(2m – 1) – (2m – 3)2 – (7m + 2)(7m – 2) + 8m2=
=54m−27−(4m2−12m+9)−(49m2−4) +8m2=
dokończ
24 sty 21:30
Adam: b1= xe−3x − x = x(e−3x−1)
25 sty 00:22
Hipis: czy:
(e do potęgi −3/x)' = 3e do potęgi −3/x * 3/x2 ?
25 sty 00:30
Hipis: (e−3/x * 3/x2)/1/x2 = (3e−3/x)/x2/1/x2 = (3e−3/x)/x4
limx→∞ (3e−3/x)/x4 = 1/∞ = 0
tak mi to wyszło
25 sty 00:36