..
as: Wykaż, że jeżeli a+b ≥ 1, a > 0 i b > 0, to a4 + b4≥ 18
24 sty 16:33
Vax: | | (a+b)4 | |
Pokaż, że a4+b4 ≥ |
| |
| | 8 | |
24 sty 16:41
as: a nie
a+b8
24 sty 17:02
Vax: Nie.
24 sty 17:32
tn: @Vax, rozumiem do czego zmierzasz, ale to wcale nie jest tak łatwo pokazać.
24 sty 18:00
Vax: Korzystając kilka razy z nierówności (a2+b2)(c2+d2) ≥ (ac+bd)2 mamy:
8(a4+b4) = 4 * (1+1)*(a4+b4) ≥ 4(a2+b2)2 = (1+1)(a2+b2)(1+1)(a2+b2) ≥ (a+b)2(a+b)2
= (a+b)4
24 sty 18:17
tn: = 4 * (1+1)*(a4+b4) ≥ 4(a2+b2)2
Skąd masz taką pewność?
24 sty 18:43
asdf:
a4+b4 = (a2 + b2)2 − 2a2b2
24 sty 18:46
tn: Dalej mi to nic nie mówi
24 sty 18:50
Vax: Korzystamy z nierówności (a2+b2)(c2+d2) ≥ (ac+bd)2
Podstaw a=b=1 oraz c=a2 , d=b2
24 sty 19:22
as: czemu przyjmujesz, że a=b=1 skoro a+b≥1
24 sty 20:25
tn: Ale to tylko takie podstawienie, przeczytaj od początku
24 sty 21:26